Om den nytillträdda finansministerns presskonferens

Idag höll den nytillträdda finansministern Magdalena Andersson (S) sin första presskonferens [1][2] och den handlade inte oväntat om läget för statens finanser. I och med att det är just det första mötet med pressen för en ny regering så brukar dem i vanlig politisk sedvana att skylla på den föregående regeringen. Den här gången rådde det inga undantag.

Magdalena Andersson hävdade att det offentliga sparandet befinner sig i ett ”mycket bekymmersamt läge”. Det ger hon den föregående alliansregeringen (2006-2014) och deras skattesänkningspolitik skulden för. Trots det bedömer finansdepartementet att ekonomin återhämtar sig under 2015 även om risken för en svagare utveckling dominerar.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen utger sig nu för att komma driva en ”ansvarsfull” politik med ”fullt finansierade” reformer för att ”få ner arbetslösheten”, ”öka jämställdheten” och ”höja utbildningsnivån”. Inte minst värna om den svenska modellen. Låter det bekant? Samma sak som tidigare finansminister Anders Borg (M) sa.

Men vi vet vad som händer när politikerna försöker styra ekonomin. Det leder till att de ofta missriktar resurser till områden där de gör minst nytta för människor. De åtgärder som politikerna ”investerar” i för att få ner arbetslösheten och de utbildningar som de bidrar till med offentliga medel ger troligen inte de positiva resultat på ekonomin som de förväntar sig. De ignorerar att pengarna kanske skulle komma till bättre nytta om människor fick behålla dem och konsumera eller investera dem i saker de själva anser sig verkligen behöva och uppskatta.

Vi libertarianer hävdar också att det är det enda rätta att människor ska få behålla och bestämma över de pengar som de själva har tjänat ihop – deras legitima egendom.

För att sammanfatta: Vad vi fick ut av denna presskonferens är att det är ”politics as usual”. Samma retorik och samma ord användes under den föregående regeringen med syfte att hävda deras egen maktposition. Hade människor brytt sig om politik så hade politikerna inte kommit undan med denna typ av mygel.

Vad har vi då att vänta oss från den nya regeringen? I princip samma sak som under den föregående.

För mer upplysning i ämnet ekonomi och den politiska aspekten rekommenderar vi böckerna Man Economy, and State och Power and Market, båda av Murray N. Rothbard.

Fotnoter

[1] Pressmeddelandet (Regeringen.se, 2014-10-13)

[2] Presskonferensen (Video) (Regeringen.se, 2014-10-13)

Rothbard-institutet har som praxis att inte ta politisk ställning. Vårt syfte med att kommentera i politiska angelägenheter är endast att föra fram vårt perspektiv. 

Kommentera

XHTML: Tillåtna taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>