Nu lanserar vi podcasten ”Rothbardinstitutet diskuterar”!

Nu lanserar vi podcasten “Rothbardinstitutet diskuterar”!

I det första avsnittet har vi valt att diskutera ett högaktuellt ämne i svensk debatt: flyktinginvandring.

Lyssna på detta avsnitt via YouTube eller via SoundCloud.

Har ni några funderingar kring detta avsnitt eller i övrigt, tveka inte att kommentera nedan eller kontakta oss på kontakt@rothbardinstitutet.se.


Med anledning av det svenska valet

Vi ser alla tecken på att demokrati är despotens bästa vän. FI har växt, SD har blivit tredje största parti. Det är populistiska partier som använder helt lagliga metoder för att anförskaffa sig makt över staten och dess medborgare. Samtidigt firar V+S+MP valet som en seger – lite märkligt när de har ungefär samma antal mandat som förra valet, medan SD är det enda parti i Riksdagen som ökat väsentligt. Hur skall vänsterkoalitionen lyckas med regeringsbildning med en så stark vågmästarroll hos SD?

Det är för tidigt att spekulera men Sveriges röstande har valt en regering som vill ha mindre privatiseringar och därmed mindre valfrihet, och vi kan förvänta oss betydande skattehöjningar de närmaste 4 åren, samtidigt som Sverige försöker återhämta sig från en lågkonjunktur. Om vi inte har nyval inom ett halvår? Ja, vem vet, det återstår att se. Oavsett kan vi precis som i övriga Europa se hur de xenofoba politiska krafterna fått mer vind under fötterna och det sker med helt lagliga medel i vårt demokratiska system. Så frågan är hur mycket makt vi vill att staten skall ha över våra liv? Det är idag mer aktuellt än på många år.

Det finns dock hopp även i den demokratiska processen. Kandidater som är kompletta motpoler mot dagens politiska system, som försöker förändra systemet inifrån. Vi har i detta val haft några kandidater utöver det Klassiskt Liberala Partitet som propagerar för libertarianska värderingar. Nu återstår det att se om t.ex. Sofia Arkestål (C) eller Daniel Somos (M) får tillräckligt med personkryss för att komma in. Som det ser ut idag är det oss frihetskämpars enda sätt att försöka påverka den politik som påverkar vårt liv idag, i de fall vi väljer att rösta. Nu är ju inte ens den frågan självklar. Valet är inte mellan att välja mellan de röda eller de blåa eller de andra. Utan egentligen mellan att välja och inte välja.


Välkommen till Rothbard-institutet!

Hej!

Igår lanserade vi Rothbard-institutet – en ny tankesmedja för libertarianismen i Sverige.

Institutets mål är att tjäna som plattform för att främja den rothbardianska traditionen, framförande av libertarianska idéer och rationell diskurs. Vår förväntan är att få in ett modernt perspektiv med analys och kritik av omvärlden, inte minst av det som sker i Sverige.

Då vi just nu befinner oss i valtider (valdagen idag) så blev vår första artikel en översättning av en text om demokrati skriven av institutets namne Murray Rothbard. Den kan man läsa här.

Vår avsikt är inte att styra agendan. Har du ett bidrag? Har du en artikel, egenproducerad eller översättning? Skicka då gärna in den! Eventuella riktlinjer kommer att publiceras snart.

Vi hoppas att Du kommer att uppskatta vårt arbete.

Välkommen!

PS. Glöm inte att följa oss på Facebook och Twitter för de senaste uppdateringarna.